marți, 8 februarie 2011

fluturele de matase - Bombyx mori

Bombyx mori sau fluturele de matase este singura insecta complet domesticita.Ea nu mai poate trai fara ajutorul omului.Domesticirea speciei a inceput acum cateva mii de ani in China si s-a ajuns ca astazi sa nu mai existe nici un exemplar in salbaticie.



Fluturele de matase reprezinta o importanta specie de insecte din punct de vedere economic si face parte din Fam. Bombycidae, Ord. Lepidoptera. Are mai multe varietati sau rase. Rasele din tara noastra, avand un ciclu evolutiv cu o generate pe an, sunt monovoltine. In alte tari exista rase cu 2-3 sau mai multe cicluri pe an si se numesc polivoltine. Voltinismul este un fenomen biologic caracterizat prin producerea unei generatii, sau mai multe, in decursul unui an. Caracterul se transmite ereditar, fiind influentat de factorii ecologici externi (lumina, temperatura, umiditate).

fluturele de matase

De foarte mult timp, fluturele de matase a fost domesticit si crescut in China. Astazi se considera ca stramosii lui sunt speciile Bombyx mandarina si Theophila religiosae, care traiesc in China, in cele doua state Coreene si Japonia. Prezinta o deosebita importanta pentru economie, deoarece larvele, cunoscute sub numele (impropriu) de "viermi de matase", produc firele de matase naturala.

http://www.gradinapovestilor.ro/natura/fluturele_de_matase.shtml

Niciun comentariu: