miercuri, 9 februarie 2011

sanatatea mediului in care traim

De ce?

Pentru simplul motiv ca organismul uman a fost creat pentru a coexista in buna pace cu mediul natural din care face parte, pentru a respira aer curat, a se hrani cu alimente provenind din mediul inconjurator, a bea apa pura, a consuma doar atat cat are nevoie.

Omul a modelat permanent natura, pentru ca aceasta sa-i satisfaca nevoile, iar in ultimii zeci de ani de foarte multe ori fara a tine cont de efectele negative pe termen lung, efecte pe care le resimtim cu totii mai mult sau mai putin. 

Soarele care alta data se spunea ca "alunga" medicul astazi este un dusman al pielii prin cresterea nivelului de radiatie ultravioleta, apa este din ce in ce mai poluata, civilizatia moderna ne solicita intens sistemul nervos "daruindu-ne" cu generozitate stresul, iar nu in ultimul rand aceiasi civilizatie ne hraneste din ce in ce mai mult cu alimente rafinate, conservate, aditivate cu fel de fel de substante chimice, multe dintre ele cu efecte necunoscut pe termen lung. 

Rezultatul? 

Dezechilibre grave,crestere necontrolata in greutate obezitate, sau invers scadere accentuata a masei corporale, oboseala fizica si psihica, imbatranire prematura in conditiile in care consumam tot mai multa hrana si facem tot mai putin efort fizic pentru a "arde" grasimile din organism, deci "acceleram" tot mai mult spre moartea prematura astfel ca 70% din decesele de pe glob sunt datorate:
 

  • Bolilor cardiovasculare


  • Accidentelor vasculare  

  • Cancerelor

  • marți, 8 februarie 2011

    Asa e viata…

    E doispe noaptea, sunt acasa, beau o bere ungureasca si ma bate gandu sa scriu…..si scriu. Ma intreb de cateva zile de ce daca tac, sunt luat de fraier? de ce daca nu arat ca iubesc inseamna ca nu iubesc? de ce daca nu scriu, inseamna ca nu ascult, sau nu inteleg, sau nu ma intereseaza? de ce daca nu ma duc la cursuri inseamna ca nu ma doare de scoala, ca sunt un vagabond, un pierde-vara? de ce daca ma implic in ceva ce imi place, inseamna ca pierd vremea? Atatia “de ce?” in capul meu, ca m-am hotarat sa caut raspunsuri, cel putin un raspuns..
    Gata cu intrebarile…le-am pus pe ici , pe colo, la diferite genuri de persoane cu diferite caractere, conceptii si capacitati de analiza. Si toti mi-au dat acelasi raspuns “pentru ca asa e viata”. M-au bagat mai tare in ceata…si n-am iesit de acolo, pana cand cineva foarte drag mie mi-a spus ca asta nu e un raspuns si mi-a dat un raspuns la o intrebare gen “de ce?” si mi-a crescut sufletul vazand ca exista oameni care pot si vor sa dea un raspuns si ca exista oameni care gandesc, simt si comunica.
    Mai am o intrebare, pentru ceilalti, diferiti de persoana draga mie….”De ce nu intelegeti ca aparentele inseala?”

    fluturele de matase - Bombyx mori

    Bombyx mori sau fluturele de matase este singura insecta complet domesticita.Ea nu mai poate trai fara ajutorul omului.Domesticirea speciei a inceput acum cateva mii de ani in China si s-a ajuns ca astazi sa nu mai existe nici un exemplar in salbaticie.



    Fluturele de matase reprezinta o importanta specie de insecte din punct de vedere economic si face parte din Fam. Bombycidae, Ord. Lepidoptera. Are mai multe varietati sau rase. Rasele din tara noastra, avand un ciclu evolutiv cu o generate pe an, sunt monovoltine. In alte tari exista rase cu 2-3 sau mai multe cicluri pe an si se numesc polivoltine. Voltinismul este un fenomen biologic caracterizat prin producerea unei generatii, sau mai multe, in decursul unui an. Caracterul se transmite ereditar, fiind influentat de factorii ecologici externi (lumina, temperatura, umiditate).

    fluturele de matase

    De foarte mult timp, fluturele de matase a fost domesticit si crescut in China. Astazi se considera ca stramosii lui sunt speciile Bombyx mandarina si Theophila religiosae, care traiesc in China, in cele doua state Coreene si Japonia. Prezinta o deosebita importanta pentru economie, deoarece larvele, cunoscute sub numele (impropriu) de "viermi de matase", produc firele de matase naturala.

    http://www.gradinapovestilor.ro/natura/fluturele_de_matase.shtml

    Sanatatea pe termen lung

    Sanatatea pe termen lung nu este deloc intamplatoare, ci este o consecinta directa a obiceiurilor zilnice si a alegerilor intelepte. Pentru a avea o sanatate buna acum si in viitor este important sa invatam cum sa mancam, cum sa facem exercitii, cum sa dormim , cum sa tinem stresul sub control si sa fim responsabili in legatura cu igiena personala si sa incercam sa reducem riscul imbolnavirilor. Ca si o completare trebuie sa stim intotdeauna ce trebuie sa facem intr-o situatie de urgenta si cand sa spunem "nu".

    Obiceiurile care includ mancarea sanatoasa, interconexiunea si armonia dintre sanatatea emotionala, sanatatea mentala si sanatatea fizica va ajuta sa duceti o viata sanatoasa.

    http://www.sanatostun.ro/index.php/sanatatea-ta.html

    starea de bine

    Sanatatea-starea de bine a omului



    Conform declaratiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO), sanatatea este o stare de bine, din punct de vedere fizic, mental si bunastare sociala totala si, nicidecum lipsa unei boli sau infirmitati. Noi pretuim viata si suntem în cautarea sensului existentei umane.
    Factorii majori care afecteaza sanatatea:
    - 10% conditii sociale;
    - 8% conditii medicale;
    - 7% conditii climatice;
    - 15% factori ereditari;
    - 60% stilul de viata.

    Poluarea moderna

    Contaminarea alimentelor se face din:
    (1)Pesticidele reziduale si ingrasamintele din fructe, legume, seminte si alte alimente;
    (2)Aditivi, pigmenti, si esente din alimentele instante si semi-preparate;
    (3)Anticorpii, hormonii, etc. din substantele animale;
    (4)Degradarea principiilor nutritive in timpul gatitului;
    (5)Poluarea mediului si a aerului (gazele de deversare industriale, poluarea caminului cauzata de diverse materiale de constructie de interior);
    (6)Poluarea sursei de apa: apa de deversare industriala, acumularea microbilor, ingrasaminte, pesticide, gunoiul alb, poluarea în timpului procesului de încalzire, apa potabila necontrolata;
    (7)Poluarea provocata de serviciile moderne:
    Televiziunea, radio, cablurile de inalta tensiune, microundele, calculatoarele, telefoanele mobile, pagerele, reflectarea puternica a luminii, si radiatiile de frecventa joasa, toate afecteaza sanatatea;
    (8)Poluarea fonica ( zgomotele facute de automobile, masini, motoare, vocile umane, etc. ne irita si nu ne putem concentra din cauza lor).

    Standardele de sanatate

    Sanatatea presupune o dieta echilibrata, somn suficient, exercitii fizice moderate, si sanatate mentală.
    O persoana sanatoasa posedă urmatoarele caracteristici:
    1.Multa vigoare, abilitatea de a manevra cu usurinta presiunile vietii zilnice fara a deveni foarte stresat, si capacitatea de a face tot ceea ce îsi doreste;
    2.Optimism cu o atitudine pozitiva, dorinta de a-si asuma responsabilitatea actiunilor întreprinse, autodisciplina si compasiune fata de ceilalti;
    3.Capacitatea de a face fata situatiilor de urgenta si abilitatea de a se adapta la schimbare;
    4. Capacitatea de a rezista la racelile obisnuite si la bolile infectioase;
    5. O greutate sanatoasa si o alura proportionate, cu toate partile corporale in pozitia adecvata, stînd în picioare;
    6. Ochi stralucitori, rapiditatea in raspunsuri;
    7. Par stralucitor cu putina matreata sau chiar deloc;
    8. Dinti curati fara carii sau dureri, gingii sanatoase;
    9. Muschi si piele elastica, mersul agil;
    10.Abilitatea de se odihni si a dormi bine.

    sanatatea de zi cu zi

    Cel mai de pret, ce are omul este – sanatatea. Atunci cind o avem si nu ne deranjeaza, de regula nu o pretuim. Dar cum numai ne imbolnavim, imediat punem la indoiala nu numai scopurile si planurile, ci si toate dorintele si posibilitatile. Si imediat descoperim, conturam o alta prioritate, apare cel mai de pret lucru, acela care l-ai pierdut. De ce oare ?, pentru ca sa intelegem acest lucru – trebuie sa ne pierdem sanatatea. Pe tema acesteia exista o afirmatie ce spune : « Jumatate de viata, omul, consuma sanatatea sa, pentru a cistiga toti banii, iar restul timp ramas – consuma toti banii, pentru ca sa-si reintoarca sanatatea pe care a pierdut-o ».



    Cum, dar sa facem asa, ca sa traim fara sa ne imbolnavim, fara sa pierdem calitatea vietii, concomitent eficient sa muncim, sa ne dezvoltam si sa primim de la viata maximul de energie. Timp de o viata traim si activ deprindem, primim multe cunostinte din diferite domenii. Noi aflam cum functioneaza motorul cu ardere interna, cunoastem maretia universului, studiem literatura straina, limbi straine, fizica, geografia si multe alte cunostinte la fel de importante pentru noi. Insa absolut nimeni nu gindeste, ca organismul nostru la fel are nevoie ca sa-l cunoastem, sa-l studiem. In loc de fiziologie, anatomie, dietologie, sexologie, arta de comunicare si altele – care au o importanta vitala, noi invatam protectia civila. Da, cred ca si asta est foarte important. Insa aici este nevoie de a contura prioritatile. Fiindca merge vorba despre aceea ca organismul nostru nu trebuie studiat inaite de moarte, ci de la nastere, din frageda copilarie cu toate mijloacele si posibilitatile, pentru fiecare nivel de dezvoltare al omului.

    1101257.jpg Cunostintele despre organismul propriu sint unice, interesante, uimitoare, nui nimic in tot universal, mai interesant, decit tu insuti. Din pacate noi incepem sa constiintizam si sa pretuim aceasta prea tirziu, atunci cind sintem nevoiti sa investim multe eforturi in aceea ca sa reintoarcem ceea ce am pierdut – sanatatea noastra.


    Pentru aceea ca sa treim mult fara ca sa fim medici. Fiecari dintre noi are dreptul la asta. Trebuie doar sa facem cunostinta cu legitatile naturii, cu legile naturii care ne mentin organismul viu si apt de activitate. Trebuie sa cunoastem legile universului in care traim – macro si microuniversului, sa invatam sa convetuim ceu ele dupa legile ratiunii. Dar pentru asta tot trebuie sa invatam, sa vrem sa cunoastem.



    Ce si cum ?, Sanatatea nu se poate oferi cuiva in dar, nu se poate cumpara, nici chiar sa o mostenim – ea trebuie doar pastrata. Trebuie sa invatam sa traim in lumea aceasta in armonie, neadicind daune sie insasi si mediului incojurator. Si atunci, avem dreptul sa pretindem la o viata lunga si din belsug.

    vezi in completare: http://secretulvietii.ro/Sanatate/Despre-sanatate.html