marți, 8 februarie 2011

sanatatea de zi cu zi

Cel mai de pret, ce are omul este – sanatatea. Atunci cind o avem si nu ne deranjeaza, de regula nu o pretuim. Dar cum numai ne imbolnavim, imediat punem la indoiala nu numai scopurile si planurile, ci si toate dorintele si posibilitatile. Si imediat descoperim, conturam o alta prioritate, apare cel mai de pret lucru, acela care l-ai pierdut. De ce oare ?, pentru ca sa intelegem acest lucru – trebuie sa ne pierdem sanatatea. Pe tema acesteia exista o afirmatie ce spune : « Jumatate de viata, omul, consuma sanatatea sa, pentru a cistiga toti banii, iar restul timp ramas – consuma toti banii, pentru ca sa-si reintoarca sanatatea pe care a pierdut-o ».



Cum, dar sa facem asa, ca sa traim fara sa ne imbolnavim, fara sa pierdem calitatea vietii, concomitent eficient sa muncim, sa ne dezvoltam si sa primim de la viata maximul de energie. Timp de o viata traim si activ deprindem, primim multe cunostinte din diferite domenii. Noi aflam cum functioneaza motorul cu ardere interna, cunoastem maretia universului, studiem literatura straina, limbi straine, fizica, geografia si multe alte cunostinte la fel de importante pentru noi. Insa absolut nimeni nu gindeste, ca organismul nostru la fel are nevoie ca sa-l cunoastem, sa-l studiem. In loc de fiziologie, anatomie, dietologie, sexologie, arta de comunicare si altele – care au o importanta vitala, noi invatam protectia civila. Da, cred ca si asta est foarte important. Insa aici este nevoie de a contura prioritatile. Fiindca merge vorba despre aceea ca organismul nostru nu trebuie studiat inaite de moarte, ci de la nastere, din frageda copilarie cu toate mijloacele si posibilitatile, pentru fiecare nivel de dezvoltare al omului.

1101257.jpg Cunostintele despre organismul propriu sint unice, interesante, uimitoare, nui nimic in tot universal, mai interesant, decit tu insuti. Din pacate noi incepem sa constiintizam si sa pretuim aceasta prea tirziu, atunci cind sintem nevoiti sa investim multe eforturi in aceea ca sa reintoarcem ceea ce am pierdut – sanatatea noastra.


Pentru aceea ca sa treim mult fara ca sa fim medici. Fiecari dintre noi are dreptul la asta. Trebuie doar sa facem cunostinta cu legitatile naturii, cu legile naturii care ne mentin organismul viu si apt de activitate. Trebuie sa cunoastem legile universului in care traim – macro si microuniversului, sa invatam sa convetuim ceu ele dupa legile ratiunii. Dar pentru asta tot trebuie sa invatam, sa vrem sa cunoastem.



Ce si cum ?, Sanatatea nu se poate oferi cuiva in dar, nu se poate cumpara, nici chiar sa o mostenim – ea trebuie doar pastrata. Trebuie sa invatam sa traim in lumea aceasta in armonie, neadicind daune sie insasi si mediului incojurator. Si atunci, avem dreptul sa pretindem la o viata lunga si din belsug.

vezi in completare: http://secretulvietii.ro/Sanatate/Despre-sanatate.html

Niciun comentariu: